Skip to content

Πότε οι δίαιτες δεν είναι αποτελεσματικές?

Ένας άνθρωπος είναι δύσκολο να αντισταθεί στην γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους, ιδιαίτερα όταν δεν έχει την πρόθεση να δεσμευτεί σε μία μόνιμη αλλαγή συμπεριφοράς. Προσωρινά μπορεί να υπάρξει κάποιο όφελος από αυτές τις δίαιτες, όμως σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Καθώς υπάρχει μεγάλη δαπάνη χρημάτων, αλλαγή του βάρους στα ίδια ή και σε ποιο υψηλά επίπεδα, δημιουργία αισθημάτων αποτυχίας και μερικές φορές προβλήματα στην υγεία.

Μία δίαιτα δεν είναι αποτελεσματική όταν:

  • Υπόσχεται ταχύτατο αδυνάτισμα. Η αλήθεια είναι πως η γρήγορη απώλεια βάρους αγορά περισσότερο απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών και λιγότερο λίπους, οπότε μόλις σταματήσει η παρέμβαση, το βάρος επανέρχεται. Αντίθετα, η αργή και σταθερή απώλεια κιλών είναι πιθανότερο να διαρκέσει.
  • Δεν χρειάζεται να ασκείστε. Η αλήθεια είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να χάσετε λίπος και να αυξήσετε την μυϊκή μάζα, είναι να τρώτε σωστά και να κινείστε περισσότερο. Δοκιμάστε σωματικές δραστηριότητες που τις απολαμβάνετε και μετά στοχεύστε στο να ασκείστε σε αυτές για 30 – 60 λεπτά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
  • Αυστηρά προγράμματα γευμάτων και μικρογευμάτων. Η αλήθεια είναι πως τα αυστηρά προγράμματα μπορεί να απαιτήσουν μεγάλη προσπάθεια και είναι πιθανό να μην ταιριάζουν με τις προσωπικές διατροφικές προτιμήσεις ή με τον τρόπο ζωής κάποιου.
  • Απεριόριστες ποσότητες από συγκεκριμένα τρόφιμα και αυστηρές απαγορεύεις άλλων. Η αλήθεια είναι πως οι δίαιτες που επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες από ένα είδος τροφής και διαγράφουν τελείως μία κατηγορία τροφίμων, δεν έχουν την δυνατότητα να μειώσουν το σωματικό λίπος και να χάσετε βάρος. Λόγω της έλλειψης ποικιλίας στην τροφή, πιθανότατα να μην προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία για την υγεία. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που καταργούνται τα γαλακτοκομικά, μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες στην απώλεια της οστικής μάζας. Επίσης, ένα διαιτητικό πρόγραμμα που υπαγορεύει την κατανάλωση των ίδιων τροφών συνεχώς, είναι μονότονο και δύσκολο να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι δίαιτες αυτές, επειδή δεν βοηθούν στην απόκτηση αλλά και στην εδραίωση νέων διατροφικών συνηθειών, εύκολα εγκαταλείπονται.
  • Δίαιτες με υγρά (υδαρείς ή υδρικές δίαιτες) και με πολύ χαμηλές θερμίδες. Η αλήθεια είναι πως τα υγρά σκευάσματα με πολύ χαμηλές θερμίδες, έχουν δημιουργηθεί και εφαρμόζονται για βραχυπρόθεσμη χρήση κάτω από την επίβλεψη γιατρού. Χωρίς ιατρική παρακολούθηση και διατροφική αγωγή, το άτομο δεν μπορεί να διδαχθεί καινούργιους τρόπους διατροφής από αυτές τις δίαιτες. Συνήθως η ποσότητα θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν δεν είναι επαρκής. Μπορεί να επιφέρουν κόπωση, δυσκοιλιότητα, ναυτία, διάρροια, απώλεια μαλλιών ή καρδιακές αρρυθμίες.
  • Αφαγία – Πλήρης νηστεία. Η αλήθεια είναι πως η πλήρης νηστεία, στερεί από τον οργανισμό την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Κάθε γρήγορη απώλεια βάρους αφορά κυρίως απώλεια νερού και μυϊκής μάζας. Η πλήρης αποχή από το φαγητό μπορεί να προκαλέσει εξάντληση, ζαλάδες, μείωση ενέργειας για σωματικές δραστηριότητες. Καθώς συμβάλλει και στον φαύλο κύκλο της αυξομείωσης του βάρους. Όταν διακόπτεται η νηστεία, πρέπει να λαμβάνονται αρκετά υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση και πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ίσως με περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, έτσι ώστε το αίσθημα κορεσμού να διαρκεί για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Μασάζ και ποικίλες θεραπείες. Η αλήθεια είναι πως η κυτταρίτιδα είναι σωματικό λίπος συσσωρευμένο κάτω από τον δερματικό ιστό και τα εξογκώματα είναι οι ινώδεις ιστοί που συγκρατούν το λίπος, όταν αυτό είναι αυξημένο. Η όψη αυτή μπορεί να ελαττωθεί ή να εξαφανιστεί αν αδυνατίσετε με φυσιολογικό τρόπο.
  • Απώλεια ιδρώτα. Η αλήθεια είναι πως τεχνικές που προκαλούν απώλεια ιδρώτα όπως σάουνα, φόρμες ή νάιλον ρούχα κατά της διάρκεια της άσκησης κ.α. δεν συμβάλλουν στην απώλεια σωματικού λίπους αλλά στην απώλεια νερού. Η κατανάλωση υγρής ή στερεάς τροφής θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση του βάρους. Μια τέτοιου είδους παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας λόγω της αφυδάτωσης.

 

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει κανένα μαγικό τρόφιμο και κανένας συνδυασμός τροφών δεν μπορεί να αναστρέψει το βάρος που συσσωρεύεται από την έλλειψη άσκησης και την υπερβολική λήψη της τροφής.

 

Βιβλιογραφία:

https://weight-control-information-network